وب سایت رسمی فولاد شیراز

071-36353239

مشاوره رایگان

fooladshiraz@yahoo.com

ساعت کاری: 08:00 صبح تا 16:00 بعد از ظهر

شیراز - بلوار میرزای شیرازی

بعد از بیمارستان کوثر

کنسانتره آهن و کاربردهای آن

کنسانتره آهن و کاربردهای آن

کنسانتره آهن و کاربردهای آن

ماده اولیه تولید آهن، سنگ آهن است اما در سال های اخیر به دلیل تقاضای بسیار زیاد آهن و فولاد بسیاری از منابع غنی سنگ آهن مورد استفاده قرار گرفته است و در حال حاضر سنگ آهن هایی با عیار کم در دسترس قرار دارد. کنسانتره در واقع یک محصول خروجی از فرآوری سنگ آهن است که در نتیجه ی خرد کردن، آسیاب کردن، جداسازی مغناطیسی و فلوتاسیون به دست می آید.

کنسانتره سنگ آهن در فرآیند تولید گندله برای کوره بلند و بریکت استفاده می گردد و محصولی غیرسمی، غیرقابل اشتعال و غیرقابل انفجار هستند. لازم به ذکر است که کنسانتره به عنوان کالای فله ای از طریق راه آهن یا از طریق دریا حمل می شود.

کنسانتره آهن چیست ؟

سنگ آهن ماده خام تولید فرآورده‌های پرکاربرد در صنایع، مانند فولاد است. برای تبدیل سنگ آهن به فولاد، آن را ابتدا به کنسانتره (Iron concentrate) و گندله و سپس فولاد تبدیل می‌کنند. این مقاله به آنچه درباره کنسانتره و مراحل ساخت آن و کاربرد آن باید بدانید می‌پردازد.

برای پرعیارسازی سنگ آهن بی‌کیفیت از کنسانتره که یکی از محصولات ثانویه ساخته شده از سنگ آهن است، استفاده می‌شود. کنسانتره پودری است که از سنگ آهن استحصال می‌کنند. این محصول کاملا سیاه و در صنایع ذوب آهن کاربرد دارد، و برای تولید انواع گندله آهن، آهن اسفنجی و یا سایر محصولات فلزی استفاده می‌شود. کنسانتره آهن به دلیل اینکه مواد مضر و زائد ندارد، از جهت صرفه‌جویی در هزینه و زمان در تولیدات صنایع از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

چرا سنگ آهن فرآوری می‌شود؟

دلایل فرآوری سنگ آهن شامل موارد زیر است:

  • کنترل و افزایش عیار آهن موجود در سنگ
  • حذف و پاکسازی عناصر مضر و ناخالص سنگ
  • یکپارچه سازی فرم ظاهری و داخلی سنگ

کاربرد کنسانتره

از اوایل انقلاب صنعتی در اروپا، یکی از بخش‌های مهم صنایع، تولید فولاد شد. با افزایش تولید فولاد و در واقع مصرف سنگ آهن، تولید کنسانتره نیز افزایش پیدا کرد.

فرآوری سنگ‌آهن براساس محصول تولیدی به دو نوع زیر طبقه ‌بندی می‌شود :

  • تولید سنگ‌آهن دانه‌بندی شده :  انجام این فرآیند بدون آب و خشک صورت می‌پذیرد. طی این فرآیند، با روش‌های مختلف، سنگ‌ های پرعیار و بی کیفیت از هم جدا شده ( روش مغناطیسی)، و به این محصول نهایی سنگ آهن دانه‌بندی می‌گویند. سنگ آهن دانه‌بندی کیفیت پایینی دارد و در سیستم احیای مستقیم قابل استفاده نیست اما در کوره بلند کاربرد دارد.
  • تولید کنسانتره سنگ‌آهن :  برای ساخت کنسانتره، عیار متوسط سنگ آهن پایین است و برای بالا بردن این عیار، از روش‌های مختلف مدرن و پیچیده استفاده می‌شود.
کنسانتره آهن چیست ؟

مراحل تولید کنسانتره سنگ آهن

بخش فرآوری سنگ آهن در صنایع مخصوص آن، از ۴ مرحله برای فرآوری سنگ آهن استفاده می‌کنند که در ادامه می‌بینید.

  • خردایش
  • آسیاب‌کنی
  • پرعیارسازی
  • آبگیری

همچنین در کنار این واحدها، حمل‌ونقل، تامین آب، تاسیسات و… به‌عنوان واحدهای جانبی کاربرد دارند

خرد کردن ماده معدنی که ازمعدن به کارخانه منتقل می شود بر عهده ی سنگ‌شکن است. این اولین مرحله از عملیات فراوری سنگ آهن است. در این قسمت قطعاتی که بین ۲۵-۲۰ تا ۱۰۰ سانتی‌متر طول دارند به اندازه های کوچکتر از ۲۰-۲۵ سانتی‌متر شکسته می شوند. برای اینکه سنگ های کوچک به درون سنگ‌شکن وارد نشوند در ورودی سنگ‌شکن یک سرند قرار داده می شود.سنگ هایی که اندازه ی آن ها از سوراخ سنگ‌شکن کمتر است از آن عبور کرده و وارد سنگ‌شکن نمی شوند و به این ترتیب اجازه داده نمی شود تا بیشتر خرد شوند. موادی که در این مرحله خرد شده اند مجددا به کمک نقاله به مرحله بعدی سنگ‌شکن و سرند وارد می شوند.در این قسمت است با توجه به اندازه و همچنین ویژگی مواد معدنی عملیات سنگ شکنی خشک در چند مرحله انجام می شود. سنگ‌شکن مخروطی در این قسمت کاربرد دارد و اندازه مواد معدنی تا اندازه ۳۰ میلی‌متر کم می شود.

مواد معدنی که اندازه ای کمتر از ۳۰ میلیمتر دارند برای اینکه بیشتر خرد شوند وارد مرحله آسیاب کنی می شوند. این مرحله به صورت تر و به وسیله دستگاه آسیاب غلطکی فشاری انجام می گیرد و ابعاد ماده معدنی بین ۰٫۵ تا ۱ میلیمتر کاهش داده می شود. خروجی این مرحله حالتی دوغاب مانند دارد که به آن اسلاری نیز می گویند.

 

دوغاب یا اسلاری که از مرحله قبل تولید شده است علاوه بر آهن حاوی مواد زاید و اضافی بسیار زیادی نیز می باشد. در این مرحله از خاصیت مغناطیسی آهن برای جدا کردن آن از سایر مواد استفاده می شود به این صورت که اسلاری توسط پمپ به داخل یک درام هدایت می شود.

اسلاری از روی درام که خاصیت مغناطیسی دارد عبور می کند. موادی که آهن دارند و به آهن ربای درام می چسبند و در انتها به وسیله ی یک تیغه جدا می شوند اما مابقی کانی های غیر مفید به همراه دوغاب به خارج هدایت می شوند.

در آخرین مرحله سنگ های پرعیار مرحله قبل باید خشک شوند زیرا مقدار آب درون خود دارند. عملیات آبگیری به وسیله ی فیلترهایی انجام شده و در نهایت کنسانتره با عیار بالا با رطوبت بین ۰ تا ۱۰ درصد به دست می آید.

سایر مواد زاید نیز برای جدا سازی و خشک کردن به دستگاه دیگری منتقل می شوند و پس از آب گیری در سد باطله انبار می شوند.

یک پاسخ بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

آخرین دیدگاه ها
    شرکت در وبینار
    دسته بندی ها
    برچسب ها